Τι είναι η Yoga

    Από την αρχή των καιρών εμείς οι άνθρωποι πιστεύαμε ότι είμαστε τόσο πνευματικά όσο και φυσικά όντα. Αναρωτηθήκαμε ποιός είναι ο σκοπός της ζωής και γιατί το αιώνιο πνεύμα στεγάζεται σε ένα προσωρινό σώμα. Η Yoga, πάνω από 5000 ετών πρακτική που ξεκίνησε στην Ινδία, ασχολείται με τα ζητήματα αυτά.

Στα παλιά χρόνια αυτή η ομάδα των πνευματικών πρακτικών μεταδιδόταν από τον δάσκαλο στο μαθητή. Η Γιογκική γνώση θεωρούταν ιερή και κρατιόταν μυστική από τις μάζες.

Τον περασμένο αιώνα ο τρόπος μετάδοσης της Yoga έχει αλλάξει και σήμερα οι διδασκαλίες παρουσιάζονται ανοιχτά, πολλοί λένε επειδή σήμερα χρειαζόμαστε τη γιόγκα περισσότερο από ποτέ. Η ιδέα της γιόγκικης φιλοσοφίας είναι ότι οι φυσικές και οι πνευματικές πτυχές της ύπαρξής μας δεν μπορούν να διαχωριστούν.

Η Yoga πρώτα ασχολείται με τα “απτά” – κάνει ένα υγιέστερο σώμα, μέσω του οποίου κι ένα πιο γαλήνιο μυαλό και μια βαθύτερη κατανόηση της φύσης της ζωής που επιτυγχάνεται. Με τη Yoga μαθαίνουμε πώς να αποσυρθούμε από το χάος του κόσμου όταν χρειάζεται και να βρούμε ένα ήσυχο χώρο μέσα μας. Η Yoga είναι μια πορεία αυτογνωσίας.

Γιατί κάνουμε Yoga
Η Yoga είναι μια εμπειρία και όχι μόνο μια φιλοσοφία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν τη Yoga για να βελτιωθεί η υγεία του φυσικού σώματος.

Η βελτίωση της υγείας έρχεται μέσω της αυξημένης συνειδητοποίησης των σωματικών λειτουργιών. Η δύναμη, η συγκέντρωση, η ισορροπία, η κινητικότητα και η ευελιξία επιτυγχάνονται μέσα από τις στάσεις της Yoga (Asana) και οι δηλητηριώδεις ουσίες και τα απόβλητα αποβάλλονται από το σώμα. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, το οξυγόνο και η ενέργεια των νεύρων κάνουν το μυϊκό, το αναπνευστικό, το κυκλοφοριακό, το πεπτικό, το εκκενωτικό, το αναπαραγωγικό, το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Αρχίζουμε επίσης να καταλαβαίνουμε πώς η αναπνοή και η στάση επηρεάζουν την ψυχική μας διαδικασία. Αυτό μας φέρνει στον δεύτερο πιο σημαντικό λόγο που οι άνθρωποι εμπλέκονται στην πρακτική της γιόγκα, και αυτό είναι για να ηρεμήσει το μυαλό. Διανοητική και συναισθηματική ένταση αποθηκεύονται σε ένα σώμα με αποτέλεσμα την μυϊκή ένταση, τον πόνο, και την ασθένεια. Το ψυχικό άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να βρούν με κάποιο τρόπο ένα κανάλι απελευθέρωσης, αν θέλουμε να νιώθουμε γαλήνια.

Μέσα από τις στάσεις (Asana) και τις αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα (Pranayama) η νοητική και η συναισθηματική ένταση που μπορούν να αποφορτιστούν, κι έτσι η ηρεμία του μυαλού γίνεται πιο εφικτή. Ο τρίτος λόγος για να ξεκινήσει κανείς Yoga είναι η αύξηση της πνευματικής συνειδητοποίησης. Με μια πειθαρχημένη και τακτική πρακτική διαλογισμού η επέκταση της συνείδησης επιτυγχάνεται και μπορούμε να πάμε πέρα από την περιορισμένη προοπτική και να φθάσουμε στην άμεση συνειδητοποίηση των καθολικών νόμων, των αρχετυπικών εικόνων, και των κοσμικών αλήθειων.

Η Yoga δεν πρέπει, ωστόσο, να συγχέεται με τη θρησκεία. Η Yoga είναι ένα σύστημα σκέψης και δεν έχει καμία θρησκευτική παράδοση. Η Yoga ασκείται ως μέσο για την επίτευξη σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευθυγράμμισης με την κοσμική αρμονία της